Alternativa metoder, tips, recept och huskurer för tandblekning hemma.

Lista med alla alternativa huskurer och effektiva whiteningprodukter för att bleka tänderna hemma. Inklusive enkla steg-för-steg instruktioner, recept och tips för att få vita tänder med ingredienser som man oftast har hemma i köket eller snabbt kan få tag på i matbutiken. Huskurerna här fungerar bra samtidigt som de är vänliga mot plånboken och kan ändå ge dig ditt naturligt vita leende tillbaka – om du har tålamodet som krävs. För känsliga tänder så rekommenderas man inte alls hemmakurer inte då de kan orsaka ilningar.

Hoppa direkt till valfri huskur: Bakpulver / Bikarbonat / Citron & LimeOil PullingGuldtandkrämVinäger / TandpulverApelsinBär / BananSaltAktivt kol

Pssst, har du inget tålamod, är orolig för ilningar eller ska du snart åka på en varm solsemester? Få vitare tänder snabbt med professionell tandblekning från kända tillverkare istället. Beställ tandblekning du kan utföra hemma med 100% resultatgaranti. Valfritt startkit från testvinnande Beconfident ger upp till 10 nyanser vitare tänder efter 1 – 2 veckor.

Bild på färdigblandat bakpulver + vatten (tandblekning). Tandblekning hemma med bakpulver – populär huskur, 2 olika recept:

Detta är den vanligaste huskuren för tandblekning med bakpulver. Steg-för-steg guide:

 • 1. Lägg en (1) matsked bakpulver (ungefär 15 gram) i en skål
 • 2. Droppa i kallt vatten sakta, rör om samtidigt tills konsistensen blir som en tandkräm (se bilden ovan)
 • 3. Doppa tandborsten och borsta tänderna försiktigt i två (2) minuter
 • 4. Rengör munnen direkt med vatten tills det känns rent – borsta sedan tänderna som vanligt

… eller testa denna alternativa huskur med bakpulver (fungerar också med bikarbonat):

 • 1. Ta en matsked bakpulver (baking soda)
 • 2. Köp en flaska med väteperoxid (finns hos apotek om man inte har det hemma sen innan)
 • 3. Droppa i 5 droppar av väteperoxiden, tillsätt några droppar vatten
 • 4. Blanda tills konsistensen blir som en pasta (se bilden ovan)
 • 5. Rengör munnen och borsta sedan som vanligt – det går även att byta ut bakpulvret mot bikarbonat (se recept nedan)

Du kan borsta och bleka tänderna med bakpulver enligt detta recept som mest en gång varannan vecka, inte mer. Avbryt direkt om ilningar eller smärta uppstår. Tandblekning med bakpulver, soda, natriumbikarbonat, bikarbonat och salt tillhör alla samma kategori och ska inte utföras oftare än två till tre gånger i månaden.

Hur blir resultatet efter en tandblekning med bakpulver?

Före efter bild på tandblekning efter en huskur med bakpulver.Huskurer fungerar inte för alla, och man måste ha mycket tålamod. Man får inte tillbaka ens naturligt vita tänder direkt heller, utan det tar ett tag för resultat att uppstå (upp till 6 månader). Huskurer kan ta bort vissa fläckar och missfärgningar för att återställa tändernas grundfärg, men inte bleka mer (vilket innebär att om du har gula tänder sedan tidigare så kommer du med all förmodan inte få vitare tänder, däremot blir du av med de flesta missfärgningarna). De tar inte heller bort grova fläckar från exempelvis rökning, det gör riktiga startkit, blekpennor, blekande tandkrämer och whitening strips istället.

Det kan vara farligt att applicera bikarbonat, bakpulver, salt, matsoda och liknande ingredienser på tänderna eftersom deras sammansättning sliter på tändernas yttre skydd och därför rekommenderas denna huskur att inte upprepas oftare än 2-3 gånger i månaden och ska inte alls provas av personer med extra känsliga tänder.

Huskur med bikarbonat, det vanligaste receptet (rekommenderas):

Detta är den bästa hemmakuren för att få vitare tänder med bikarbonat och är extra effektiv mot gula tänder. Det behöver inte vara komplicerat att få naturligt vita tänder, speciellt inte med produkter man har i köket. Se steg-för-steg instruktioner och exakt dosering för att lyckas med blandningen:

 • 1. Lägg en halv matsked (ungefär 8 gram) bikarbonat i en skål, köp 1 kg bikarbonat här för 65:-
 • 2. Droppa i kallt vatten sakta, rör om samtidigt tills det blir en kräm, nästan som tandkräm (se bild ovan, liknar bakpulverkrämen och påminner om tandkräm)
 • 3. Doppa tandborsten och borsta tänderna försiktigt i 2-3 minuter
 • 4. Rengör munnen direkt med vatten tills det känns rent
 • 5. Borsta sedan tänderna som vanligt med din vanliga tandkräm (tips – beställ testvinnande whiteningtandkräm för att förbättra resultatet)

Hur ofta kan man utföra denna huskur? Du kan borsta tänderna med bikarbonat som mest 2-3 gånger i månaden, inte mer. Detsamma gäller bakpulver. Avbryt direkt om ilningar eller irritation uppstår. Du hittar alla recept ovan. Notera att du också kan rengöra tänderna med bikarbonat, lägg bara en halv matsked i ett glas med vatten, gurgla i en (1) minut.

Kolla doseringen och gå efter anvisningen i recepten till punkt och pricka. Har man riktigt känsliga tänder så bör man istället beställa en skonsam, 100% peroxidfri tandblekning för hemmabruk med garanterade resultat, pris från 279:-, eller blekande whiteningtandkräm som även kan ingå i morgonrutinen.

Bakpulver VS Bikarbonat, inklusive dosering: en (1) tesked (tsk) bikarbonat motsvarar två (2) teskedar (tsk) bakpulver. En (1) tsk bikarbonat ska aldrig användas per enskilt behandlingstillfälle vid en huskur, utan maximalt åtta (8) gram (som är en halv tesked, se recept med steg-för-steg instruktioner ovan). Bakpulver är en svagare variant av bikarbonat och båda kan ersättas med varandra, det är bara doseringen som fördubblas respektive halveras beroende på om du använder dig av bikarbonatkuren eller bakpulverkuren.

Köptips (mer tandblekning för pengarna): Här kan du beställa hem 1 kg bikarbonat för 65:- inkl. fri frakt hos Clearlife webbutik. 1-3 dgr leveranstid.

Hur säkert är det att använda bakpulver och bikarbonat på ens tänder? Har du tänkt testa en huskur med ett slipmedel som bakpulver eller bikarbonat så kan du först prova att ta en blöt tandborste, doppad i vatten. Ta gärna en sminkspegel, skrubba blandningen mot glaset i 10-15 minuter. Resultatet blir vitt men repigt, och på samma sätt som bakpulvret repade glaset så kommer den repa tänderna och tillslut slipa ner tandens yttre skydd om man behandlar för ofta. Beställ ett startkit om du vill lyckas med din tandblekning utan att få ont.

Testvinnande tandblekning hemma, nu med 15% rabatt.

Bäst i testBeskrivningPrisBeställ
Beconfident tandblekning, testvinnare 2017.

Klar vinnare av utmärkelsen Bäst i Test tandblekning hemma 2019 och 2020

Beconfident är Sveriges mest sålda tandblekning, beställ via oss med upp till 50% rabatt
En 15 min behandling per dag ger riktigt vita tänder efter bara en vecka som håller i 1 - 2 år
Har fått 5 av 5 i betyg hos VeckoRevyn + 100% garanti samt fri frakt - läs recensioner här

Ny rabattkod! Ange staywhite-whiteningnuSe rabattkod och få 25% rabatt på Premiumkit + Stay White ✓ Testad
Exklusiv rabattkod! Ange whitening10Se rabattkod och få 10% rabatt på allt + fri frakt ✓ Testad
449:- Nu: 404:- / x1 Startkit
728:- Nu: 618:- / Kit med 2 blekgel
Köp / Läs mer
Läs recension

Tandblekning med bakpulver och citron eller lime (populärt recept)

Citron / Lime tandblekning huskur som man utför hemma

Citron är känt för sin naturligt blekande effekt och effektiva minskning av tandsten vilket även ger en fräsch andedräkt. Denna metod är nästan lika vanlig som orginalmetoden, och fungerar lika bra men ger även en rad andra fördelar. Recept på huskur med bakpulver + citron eller lime:

Hur ofta ska man bleka med bakpulver och citron? Svar: Du kan utföra behandlingen 2-3 gånger i månaden, aldrig mer. Har du känsliga tänder rekommenderas ovan huskurer där bakpulver ingår inte alls oavsett vilken frukt, grönsak eller livsmedel du kombinerar med eftersom de kan slita mer på tänderna och efterlämna oväntade skador.

 • 1. Ta en skål, lägg en (1) matsked bakpulver
 • 2. Pressa ur lime- / citronsaften från en halv pressad citron / lime. Blanda med balpulvret tills du får en kräm
 • 3. Borsta tänderna med blandningen i 2 minuter
 • 4. Rengör munnen direkt tills det känns helt rent
 • 5. Borsta sedan tänderna som vanligt, gärna med tandtråd

Recept för att bleka tänderna med Oil pulling (kokosfett)

Huskur (tandblekning) med kokos och Oil pulling

Kokos är en naturlig frukt (stenfrukt) som människor i alla tider använt sig av för att rengöra och få bort missfärgningar från tänderna. Det går utmärkt att blanda i bakpulver samt använda dig av kokos och produkter som kokosnektar, ett tips är naturlig kokos från Bodystore som du kan läsa mer om och beställa här . Att bleka tänderna med kokos kallas även Oil pulling och det finns flera metoder man kan testa att göra hemma. Det är heller inte farligt att göra en Oil pulling och du kan utföra huskuren flera gånger i veckan.

Om man hellre vill ha ett färdigt startkit med Oil pulling så kan du beställa det från ledande Cononut Splash här , så nära man kan komma tandblekning med naturliga ingredienser.

Steg-för-steg instruktioner för att bleka tänderna med Oil pulling (kokos):

 • 1. Ta ungefär 5 ml flytande kokos eller kokosfett (finns i alla matvaruaffärer)
 • 2. Lägg allt i en tesked, använd gärna ett doseringsmått
 • 3. Stoppa in i munnen, gärna på morgonen, och ”dra runt” i munnen
 • 4. Gurgla i 10-20 minuter – komplettera gärna med en guldtandkräm (läs mer nedan)

Kokos och kokosfett innehåller laurinsyra som är rengörande och har en blekande effekt. Tips! Beställ ett färdigt startpaket från Coconut Splash med 14 doser av Coconut Oil Pulling som är en 14 dagars tandblekningskur och ger inte bara vitare tänder naturligt – den skyddar tandköttet, ger dig starkare tänder samt skyddar dem mot nya missfärgningar – läs mer om beställ här . Kokos är också en dokumenterad metod som kan förbättra munhälsan samt kan dämpa tandköttsinflammation.

För en snabbare effekt kan du blanda i kokosen i din guldtandkräm, se recept nedan.

Recept för att göra din egen guldtandkräm hemma

Det går alldeles utmärkt att göra din egen guldtandkräm hemma med en enda enkel, asiatisk ört: gurkmejapulver. Gurkmeja går att köpa i alla välsorterade matvaruaffärer och hittas oftast i kryddhyllan. Nedan recept låter dig blanda din egna guldtandkräm som vid regelbunden användning förbättrar munhälsan och gör tänderna vitare.

Nedan tre recept är huskurer med gurkmejapulver + vatten, och/eller kokosfett i olika varianter, ta bara den som passar dig bäst. Det kan ta upp till en månad för att med blotta ögat se nyansskillnad:

Mest använda (och vanligaste) receptet för att göra egen guldtandkräm:

 • 1. Doppa en blöt tandborste i ett kryddmått gurkpulver
 • 2. Borsta tänderna väldigt länge och noggrant, låt huskuren verka i 4-5 minuter
 • 3. Spotta ut guldtandkrämen, rengör tänderna och munnen väl
 • 4. Borsta inte tänderna direkt efteråt, låt det gå 30 minuter men gärna med innan du borstar med din vanliga tandkräm

Alternativt recept:

 • 1. Ta en skål, häll i lite vatten och blanda sedan in rikligt med pulver så det blir en fast kräm
 • 2. Borsta tänderna 2-5 minuter med krämen – låt sedan verka i fem (5) minuter
 • 3. Avsluta med att bara rengöra tänderna och därmed ta bort guldtandkrämen med vatten
 • 4. Borsta tänderna med din vanliga tandkräm några timmar senare
 • 5. Gör hur mycket guldtandkräm du vill – förvara burken på ett svalt ställe så håller den i över 2 månader

Alternativ huskur inkl. recept:

 • 1. Ta 1 tesked gurkmeja, 1 tesked bakpulver och blanda med lite kokosfett eller kokos. Blanda tills det blir en fast kräm, samma konsistens som tandkräm
 • 2. Borsta som ovan recept 2-5 minuter med krämen – rengör noggrant, gärna med tandtråd
 • 3. Borsta tänderna med din vanliga tandkräm några timmar senare

Tips: Efter att du borstat tänderna med guldtandkrämen så är det starkt rekommenderat att efteråt använda tandtråd för att få bort eventuella rester emellan tänderna, samt att boosta effekten med en billig whitening tandkräm. Vi rekommenderar White One blekande tandkräm, endast 125:- per tub.

Sanera missfärgningar och fläckar på tänderna med äppelcidervinäger

Rengör och förbättra munhälsan med den klassiska och välkända metoden äppelcidervinäger (viktigt att det är vinäger och inte vanlig öppelcider). Äppelcidervinäger verkar pro-aktivt mot missfärgningar, fläckar och smuts på tänderna som andra huskurer inte lyckats få bort. Eftersom äppelcidervinäger innehåller relativt sura ingredienser och syror så ska man inte använda det i mer än en månad i sträck, därefter vänta i minst 6 månader innan man upprepar huskuren.

Äppelcidervinäger kräver att du utför husmorskuren minst en gång om dagen i 1 månad, därefter måste du alltid borsta tänderna med tandkräm, gärna utan flour, efter avslutad behandling. Om vinägern får sitta kvar på tänderna under natten så kan tändernas skydd förtunnas och du kan uppleva ilningar.

Vissa personer har sagt att de fått vitare tänder också efter vinäger-kuren, men redaktionen tror att det bara är en illusion eftersom missfärgningar och fläckar försvunnit, och tänderna upplevs som vitare. Vinäger innehåller inga blekande ämnen så teorin att lyckas få några nyanser vitare tänder går bort, tyvärr. Kombinera med ett startkit om du verkligen vill ha vita resultat som syns.

Steg-för-steg instruktioner för renare tänder med äppelcidervinäger:

 • 1. Köp hem rent äppelcidervinäger från mataffären/apotek
 • 2. Efter din vanliga tandborstning på kvällen kan du ta 2 klunkar vinäger, gurgla länge
 • 3. Spotta ut vinägern, rengör tänderna och munnen väl
 • 4. Borsta tänderna med en vanlig tandkräm, gärna utan fluor

Gör eget tandpulver för tandtvätt (klassiskt recept):

I dagsläget finns flera olika sorters tandpulver, exempelvis tandpulver med krita, Aloe Vera samt tandpulver med bikarbonat/bakpulver. Tandpulver är för dig som är ute efter en effektiv tandtvätt och rengöring istället för att få riktigt vita tänder. Se nedan recept med steg-för-steg instruktioner hur du gör ditt egna tandpulver hemma. Använd max 2-3 gånger i månaden.

 • 1. Ta bakpulver (10 gram), blanda i lite salt (2 gram)
 • 2. Lägg i 4 gram baksoda (bikarbonat)
 • 3. Blanda allt i en liten skål, exempelvis tandborstens skaft så det blir ett poröst pulver
 • 4. Droppa i några droppar vatten tills konsistensen blir som en tandkräm

Ovan tandpulver-recept kan inte ersättas med din vanliga morgonrutin där du använder vanlig whitening tandkräm, men kan förbättra munhygienen samtidigt som man blir av med lättare missfärgningar. Vill du beställa ett färdigt, professionellt tandpulver som bleker tänderna också så rekommenderar vi Eva-Vit® Eugenia naturliga tandpulver .

Huskur med apelsin: Tandblekning med apelsin, apelsinskal och/eller bakpulver

Huskur (tandblekning) med apelsin och bakpulver

Apelsin är precis som citron en fräsch citrusfrukt innehållandes effektiva ämnen som fräschar upp tänderna och håller missfärgningar borta. Apelsiner boostar även tandköttet och stärker det. Receptet nedan är riktigt enkelt och rekommenderas för alla som vill bleka tänderna naturligt med citrusfrukter tack vare deras kända egenskaper.

 • 1. Ta en (1) apelsin, skär upp i klyftor – mosa lätt i en skål
 • 2. Blanda i lite bakpulver (ungefär 5 gram) och rör runt tills du får en kräm
 • 3. Doppa din vanliga tandborste i tandkrämen och borsta 1-2 minuter
 • 4. Låt verka i 3-5 minuter (efter tandborstningen)
 • 5. Rensa ur tandblekningen noga – borsta sedan med din vanliga tandborste + tandtråd i någon minut för att få bort eventuella rester mellan tänderna

… släng inte apelsinskalet – använd den som hemmakur för att bleka tänderna istället:

 • 1. Ta en apelsin, ät apelsinen som vanligt men spara apelsinskalet
 • 2. Apelsinens sammansättning är bakteriedödande och polerar tänderna (kan också rensa tarmen, lindra förkylning, sänka blodtrycket m.m.)
 • 3. Utför huskuren hemma 1-2 gånger om dagen – se hur tänderna får tillbaka sin naturligt vita färg
 • 4. Klart! Borsta tänderna som vanligt om du vill eller behåll den goda apelsinsmaken

Hur kan apelsinskal bleka tänderna? Svar: eftersom apelsinskal innehåller ämnen (främst C-vitamin) som effektivt dödar bakterier, polerar tänderna och tar bort befintliga fläckar och missfärgningar så kan man bara genom att gnugga apelsinskalet mot tänderna förstärka tandköttet, minska inflammationsrisken samt polera bort fläckar som uppstått från bakterier. Fungerar främst på framtänderna och kan utföras flera gånger om dagen eller veckan.

Recept: Tandblekning med jordgubbar och övriga bär

Att bleka tänderna med jordgubbar kanske låter lite konstigt eftersom de generellt har en klarröd färg – men låt dig inte avskräckas. Bär är faktiskt en av dom bästa huskurerna för en skonsam tandblekning och påvisar ofta bra resultat. Frukter och bär har också fördelen att minska mängden bakterier i munnen samt kan förstärka tandköttet.

Se steg-för-steg snabbguide nedan:

Huskur (tandblekning) med jordgubbar och/eller bakpulver

 • 1. Ta ett par jordgubbar, skär upp i små bitar – mosa lätt i en skål
 • 2. Gnid in krämen/moset runt tänderna – använd gärna en extra skonsam tandborste eller gnid med fingrarna
 • 3. Låt verka i 3-5 minuter – klart!

Tandblekning med jordgubbar + bakpulver = Snabbare resultat

Optimera tiden det tar för tänderna att bli vitare genom att blanda i lite bakpulver i ”fruktkrämen” vi nämnde ovan. Se steg-för-steg guide:

 • 1. Ta ett par bär, skär upp i små bitar – lägg i en skål
 • 2. Blanda i lite bakpulver (något gram) och rör runt tills du får en kräm
 • 3. Doppa din vanliga tandborste i krämen och borsta 1-2 minuter
 • 4. Låt verka (efter tandborstningen) i 3-5 minuter
 • 5. Rensa ur tandblekningen noga – borsta sedan med din vanliga tandborste + tandtråd i någon minut för att få bort eventuella rester mellan tänderna

Hur ofta kan man bleka med denna hemmakur? Om den inte innehåller bakpulver så kan du upprepa den varenda kväll tills resultat uppnåtts. Det kan vara farligt att bleka lika ofta om du blandar i bakpulver (läs mer om bakpulver ovan), speciellt om du har känsliga tänder. Avbryt direkt om ilningar eller irritation uppkommer. Fortsätt scrolla nedåt för ännu fler huskurer, längst ner ser du före och efterbild samt resultat efter en vanlig hemmakur.

Tips: Är du känslig så rekommenderas en husmorskur generellt inte – men genom att halvera dosen enligt recepten ovan så kan du minska risken för ilningar. Du kan också dra ner på antalet behandlingar i månaden, borsta exempelvis maximalt en gång i månaden istället för 2-3 gånger.

Tandblekning med banan eller bananskal

Blek tänderna med banan som efter bara någon månad tar bort befintliga missfärgningar. Att bleka tänderna med bananer är en relativt ny men har snabbt blivit en populär husmorskur för vitare tänder.

Se vår steg för steg guide:

 • 1. Hela bananer: Ta en halv banan, skär upp – mosa lätt i en skål
 • 2. Gnugga in krämen i tänderna, låt verka 5 minuter
 • 3. Skölj ur – borsta noga med tandborste + tandtråd efteråt

kasta inte bananskalet – använd det som huskur för tandblekning istället:

 • 1. Tandblekning med bananskal: Gnugga in bananskalets insida på tänderna morgon som kväll
 • 2. Ingen borttagning krävs. Det enda som är kvar är en god banansmak

Frukttandblekning & hemmakurer med grönsaker som man har i köket

Att bleka tänderna med diverse frukter är en av dom vanligaste huskurerna när det kommer till tandblekning – främst på grund av priset och för att du troligtvis redan har det i fruktskålen – samt att frukterna tack vare sin höga halt av äppelsyra (aktiva blekningssubstansen) gör tänderna något vitare. Prova husmorstipset hemma och se.

Generellt om tandblekning med frukter och/eller grönsaker

Frukttanblekning är den näst vanligaste metoden efter tandblekning med bakpulver. Frukter med hög syrahalt löser upp missfärgningar på tänderna och kan efter kontinuerlig användning ge dig lite renare tänder, fria från grova missfärgningar och andra tråkiga fläckar. Du kan använda dig av frukter – men även grönsaker – som ananas, äpplen, selleri, morötter, lök/vitlök, broccoli, bladgrönsaker och mer som har en ”skrubbande effekt” mot missfärgningar. De sistnämnda huskurerna med grönsaker löser alltså inte upp – utan skrubbar bort missfärgningar.

Förväntningar och resultat vid frukter/grönsaker som tandblekningskur

Ananas aktiva ämne heter bromelain vars effekt är att den tar bort fläckar, missfärningar samt bryter upp plack. Plack är den beläggning som finns på och mellan tänderna och som bidrar till karies och hål i tänderna. Du kan alltså minska mängden plack med huskuren ananas. Ät ananas så ofta du kan för goda resultat, men du kan tyvärr inte förvänta dig vitare tänder. Kombinera med ett professionellt tandblekningskit för bäst utfall.

Råvaror som morötter, selleri och äpplen innehåller ämnen som påverkar mängden bakterier i munnen. En stor mängd bakterier är oftast orsaken till dålig andedräkt, vilket grönsakerna hjälper till att minska / eliminera. Blekningseffekten kommer från att grönsakerna ökar produktionen av saliv vilket fungerar som en slags rengöringsmedel för munnen. Ät morötter, selleri och äpplen för bättre resultat när du ska bleka tänderna hemma.

Lök och vitlök som äts helt råa kan bidra till att eliminera bakterier som orsakar karies och hål i tänderna, vilket i längden innebär en bättre munhälsa och en tandblekning som fäster bättre. Pröva att kombinera med en huskur eller ett startkit och få ännu bättre resultat.

Bäst i testBeskrivningPrisBeställ
Beconfident tandblekning, testvinnare 2017.

Klar vinnare av utmärkelsen Bäst i Test tandblekning hemma 2019 och 2020

Beconfident är Sveriges mest sålda tandblekning, beställ via oss med upp till 50% rabatt
En 15 min behandling per dag ger riktigt vita tänder efter bara en vecka som håller i 1 - 2 år
Har fått 5 av 5 i betyg hos VeckoRevyn + 100% garanti samt fri frakt - läs recensioner här

Ny rabattkod! Ange staywhite-whiteningnuSe rabattkod och få 25% rabatt på Premiumkit + Stay White ✓ Testad
Exklusiv rabattkod! Ange whitening10Se rabattkod och få 10% rabatt på allt + fri frakt ✓ Testad
449:- Nu: 404:- / x1 Startkit
728:- Nu: 618:- / Kit med 2 blekgel
Köp / Läs mer
Läs recension

Tandblekning med salt / himalayasalt / havssalt

Att bleka tänderna hemma med salt är en väl beprövad huskur när man är ute efter att få lite vitare tänder och används flitigt för att ta bort missfärgningar. Denna huskur har också visat sig vara extra bra för att få bort snusfläckar på tänderna. Salt fungerar genom att slipa bort missfärgningar på tänderna, bikarbonat och bakpulver har samma slipande effekt tack vare sin sammansättning. Avbryt omgående om ilningar, skador eller någon form av irritation uppkommer.

Hur ofta kan man borsta tänderna med salt? Svar: Du kan som mest borsta två till tre gånger i månaden. Borstar du oftare så finns det risk att du polerar ner tändernas skydd och får en blå nyans, istället för vit. Om du är orolig för att vara i riskzonen till att få tunna, nedslipade tänder så kan du ta en ficklampa (inte mobiltelefonens), gå till ett mörkt rum, och lysa inifrån munnen (från baksidan tänderna). Skymtar du en blå nyans precis vid tandkanten så ska du inte använda dig av denna hemmakur eller liknande ingredienser med samma ämnen som har en slipande effekt.

Steg-för-steg instruktioner (recept) för att bleka och borsta tänderna med salt, himalayasalt eller havssalt:

 • 1. Ta en nypa salt, och lägg i en skål med varmt vatten
 • 2. Låt saltet smälta, rör om med en tesked eller tandborste under tiden (tar någon minut)
 • 3. Det räcker med någon deciliter vatten och 1-2 matskedar salt
 • 4. Doppa tandborsten i vattnet, och borsta i ungefär 1 minut
 • 5. Rengör munnen som vanligt efteråt med tandkräm för att få bort smaken och eventuella rester

Notera: En huskur med salt får max upprepas 2-3 gånger per månad eller inte alls om du har känsliga tänder, och gäller alla hemmakurer som består av eller blandas med salt/havssalt, natriumbikarbonat, bikarbonat samt bakpulver. Avbryt direkt om du får ont.

Köptips (mer tandblekning för pengarna): Här kan du beställa hem 1 kg himalayasalt för endast 69:- inklusive fri frakt hos Clearlife webbutik. 1-3 dagars leveranstid.

Psst. Visste du att salt också kan dämpa tandköttsinflammationer? Läs mer i vår nya kategori ”Alternativa huskurer, tips och metoder för tandköttsinflammation”.

Kuskur för att bleka tänderna med aktivt kol (klassiskt recept):

Den senaste trenden är att bleka tänderna hemma med aktivt kol. Aktivt kol i burk (tablettform eller kapslar, går inte med exempelvis kolvätska) finns att inhandla på bland annat onlineapotek och hälsobutiker. Oroa dig inte om du med kol-hemmakuren först får svarta/blå tänder eftersom det är en helt naturlig process när man använder aktivt kol som tandblekning hemma. Här kommer huskuren som är helt naturlig och fungerar som så att den tar bort befintliga missfärgningar och fläckar på tänderna och gör dem naturligt vitare successivt för att få en vitare, slätare tandfärg:

Kol-tabletter som tandblekning

 • 1. Ta fram en liten skål och lägg i en kol-tablett, alternativt häll ut innehållet i kol-kapseln som du sedan mosar med tandborsten
 • 2. Häll i en liten skvätt vatten och blanda så det blir 80% kolpulver, 20% vatten (som en porös tandkräm)
 • 3. Borsta i 1-2 minuter intensivt – klart!
 • 4. Spotta ut blandningen och rengör noga för att ta bort den gråa färgen som uppstått. Borsta tänderna direkt efteråt med vanlig tandkräm, gärna med munvatten också
 • 5. Upprepa två, max tre gånger i veckan

Hur ofta kan man bleka tänderna med aktivt kol? Denna tandblekningskur kan utföras hemma flera gånger i veckan, men som mest tre gånger/vecka, alltså tolv (12) gånger i månaden. Avbryt om irritation uppkommer (sällsynt).

Klart!

Övriga huskurer och illusioner för att få vitare tänder (utan recept)

Någon berättade att man kan applicera läppstift på tänderna för en vitare effekt – men detta är bara en synvilla och gör att dina tänder framstår som vitare. Man kan även sminka sig mörkare runt munnen med puder vilket gör att tänderna ser vitare ut. Om det fungerar vet vi inte – men prova gärna och maila oss med resultat.

Ett annat smart tips är att dricka kaffe med sugrör för att undvika gula(re) tänder. Perfekt att kombinera med nedan mat och maträtter som inte missfärgar tänderna mer och rekommenderas under tiden du utför en tandblekningsbehandling, antingen med huskur eller hemmakit.

Tips på mat för att slippa nya missfärgningar på tänderna

Det finns en hel del maträtter och ingredienser man kan äta lite extra av eller oftare för att slippa ytterligare missfärgningar eller gulnade tänder. Perfekt att kombinera nedan mat, tilltugg och frukter/grönsaker samtidigt som du gör en hemmakur eller bleker tänderna med riktig hemma tandblekning.

Prova mat som…

 • Naturell yoghurt eller annan helt vit yoghurt (de utan fruktbitar)
 • Omelett på äggvita
 • Risgrynsgröt
 • Skalad mandel
 • Keso (vit naturell keso, inte smaksatt)
 • Bananer (har även blekande effekt)
 • Kvarg (naturell kvarg, inte smaksatt)
 • Skalat päron
 • Honungsmeloner
 • Vit fisk
 • Ris
 • Vita soppor

Risker med huskurer, FAQ och tips för att undvika nedslipade tänder

Vi har genomgående i hela denna artikel tagit upp potentiella risker med att använda sig av ovan snabbkurer och recept, och detta gäller främst ämnen med slipande effekt så som salt, baking soda och bakpulver. Eftersom man påfrestar tänderna så får man inte utföra huskuren oftare än två (2), som mest tre (3) gånger i månaden (mer sällan än en gång i veckan) då de har en tendens att slipa ner tändernas grundskydd. Man kan enkelt testa om man är i riskzonen genom att använda sig av en ficklampa, och därmed avgöra om det finns en risk för att slipa ner tänderna till en farlig nivå, och istället för att göra dem vita få en blå nyans. Ta bara en ficklampa, gå in i ett mörkt rum, exempelvis ett släckt badrum, och belys tänderna bakifrån utåt.

Om man skymtar en blå nyans så ska man inte använda sig av ovan slipmedel eftersom risken att få ännu blåare tänder som även gör ont är för stor. Använd i dessa fall en frukttandblekning, eller hemma-tandblekning från svenska leverantörer istället.

dela-vanner

Gillade du vår artikel? Dela den på Facebook.