De 10 vanligaste misstagen vid en tandblekning (och hur du undviker dom)

Det är inte alls svårt att utföra en lyckad tandblekning hemma, men det finns en del misstag som ändå är relativt vanliga. Innan man bleker rekommenderar vi att man ändå läser på om hur processen fungerar ifråga, vilka biverkningar det eventuellt kan medföra, vad du ska göra åt dessa samt hur du undviker nya problem. Här tipsar vi om de absolut vanligaste tabbarna man brukar göra när man bleker tänderna med whiteningprodukter för hemmabruk.

1. Ger upp för fort och tandblekningen får inte verka klart

Ett vanligt fel många gör är att vara för ivrig och inte ge tandblekningen den tid den behöver för att göra ett riktigt bra arbete. Vissa produkter har en verkningstid på runt 21 dagar, och i dessa fall får man inte tro att produkten kommer ge resultatet man söker på bara någon dag eller två.

Hemmakit brukar ha en behandlingstid på runt 2 veckor, medan en tandblekningspenna ger full effekt efter första appliceringen. Munskum eller blekande tandkräm behöver upp till 2.3 veckor. Notera, dag 4-5 kan också tänderna få en lite gulare nyans eftersom tandblekningen ”pressar ut” hårt sittande smuts dessa dagar vid detta skede u behandlingen.

rodvin-glas2. Dricker vin och röker samtidigt

Detta är väldigt vanligt, speciellt när man använder en vanlig tandblekningspenna. Då effekten kommer direkt så tänker man sig inte för och kanske tror att tandblekningen är klar vilket inte riktigt stämmer. När man applicerar tandblekning med en blekpenna ska man vänta minst 1 timme< innan man röker eller dricker vin. Gör man inte detta så är det enkelt att missfärgningar uppstår eller att tänderna inte blir så vita som man kanske hade önskat sig. Räkna med att det kan ta längre tid att uppnå resultat om du röker/dricker rött vin samtidigt även med ett startkit. Notera att detta inte gäller vitt vin, man rekommenderar faktiskt att gå över till vitt vin.

3. Undersöker inte tänderna ordentligt

Innan man bleker borde man kolla upp att man inte råkar ha några hål, infektioner eller skador i eller på tänderna. Det kan vara störande att behöva boka en ny undersökning, så avvakta med en tandblekning precis efter din årliga kontroll hos tandläkaren, så kan du vara helt säker på att slippa missfärgningar eller ilningar efteråt. Be gärna tandläkaren att rensa all plack genom att slipa bort det eller utföra någon annan plackavlägsnande åtgärd. Notera att du alltid kan bleka tänderna med produkterna du hittar här, oavsett om du har hål.

4. Köper fel tandblekning eller använder fel metod för syftet

Vad vill du göra? Att bleka tänderna med laser kan ge helt andra resultat som om du bleker tänderna med ett tandblekningskit. Fundera noga igenom vilket resultat du vill uppnå, hur snabbt det ska gå och hur länge du vill utföra behandlingen. Oftast ger de tandblekningar som kräver över 2 veckor för att bleka tänderna mer hållbara resultat.

5. Har för höga förväntningar och stressar

Förväntningarna är höga, speciellt om du bleker tänderna hemma för första gången. Men, ta det lugnt, och ha inte alldeles för höga förväntningar. Ibland kan man ha en rätt mörk grundfärg, eller mycket missfärgningar från exempelvis långvarig rökning, som tar längre tid att bleka och få bort. Fortsätt bara bleka hemma tills du får de resultat du behöver, eller komplettera behandlingen med en blekande tandkräm som du borstar med dag som kväll enligt den vanliga munvårdsrutinen för bästa resultat.

6. Borstar för hårt med tandborste

Man rekommenderar att byta ut den vanliga tandborsten mot en soft eltandborste under tiden man bleker tänderna med ett hemmakit. Detta för att du inte ska råka göra skador på tandköttet medans du utför en tandblekningsbehandling.

7. Använder fel tandskenor

En del tandskenor går inte att forma då de bara är tillverkare efter en standardmall i hård plast, därför rekommenderar whitening™ att du kollar upp om tandskenorna är formbara, alltså tillverkade i formbar plast som värms upp i varmt vatten och därefter skonsamt formas efter dina tänder. En del tandblekningstillverkare ger dig en extra tandskena som du kan forma på nytt om den första skulle bli fel. De topp 5 bästa aktörerna med formbara tandskenor är Beconfident, White One, SimpleSmile, Dentway samt Dentaworks.

8. Bleker för länge och/eller för mycket

Du bleker, och bleker, och bleker lite till vilket tillslut leder till alldeles för vita tänder, som syns för mycket. När man bleker ska man sträva efter att få naturligt vita tänder, istället för kritvita tänder. Tandblekning ska alltid bara smälta in och inte skina så mycket att folk tänker ”har hon/han blekt tänderna, eller? Det syns verkligen”. Den kommentaren vill man inte ha.

9. Bleker periodvis

Oregelbunden tandblekning är inte det bästa när du strävar efter vitare tänder. Många avbryter mitt i behandlingen eller slarvar, vilket gör att effekten uppnås mycket långsammare och resultatet inte blir som önskat. Om du reser bort mitt i en tandblekningsbehandling hemma så rekommenderar vi att du köper en tandblekningspenna som du kan använda on the go, för att slippa dåliga resultat.

10. Man läser inte recensioner

Glöm inte att läsa alla recensioner du kan hitta på internet. whitening™ finkammar hela nätet efter recensioner samt skriver egna om vi testar produkterna för att ge en så rättvis bild av hur bra en tandblekning verkligen är. Kolla gärna omdömen från oberoende användare, bloggare, testpaneler och liknande. Här hittar du även före efter bilder samt video recensioner.

… tänk också på att:

En tandblekning håller i 1 eller 2 år, beroende på livsstil och grundfärgen i tänderna innan man startar behandlingen. Blek då och då när du känner att tandblekningen avtar, vanligtvis vartannat år eller 6 månader (beror också på vilken metod du bleker med). I regel håller ett hemmastartkit något åt längre än en blekpenna eftersom pennan har som primär uppgift att boosta en redan utförd tandblekning eller förlänga effekten av den befintliga. Whitening strips och tandblekning med laser (och lasermaskiner) har samma livslängd som ett startkit.

Blekande tandkräm däremot fungerar lite annorlunda eller har andra instruktioner eftersom det finns 2 olika typer av whiteningtandkrämer – den ena är ett tandblekningsskum som man borstar tänderna med dagligen i 2 veckor sen är det klart, medan en whiteningtandkräm (kostar oftast runt 200 kronor) kan användas dagligen i samband med att man borstar tänderna och håller gamla som nya missfärgningar borta, men bleker inte tänderna. Den enda tandkrämen med integrerad blekgel kommer från White One – läs mer här.

Startkit & DuopaketBeskrivningPrisBeställ
Beconfident tandblekning, testvinnare 2017.
15% rabatt


Klar vinnare av utmärkelsen Bäst i Test tandblekning hemma 2016 och 2017

Beconfident är Sveriges mest sålda tandblekning, beställ via oss med upp till 50% rabatt
Tandblekningspenna ingår kostnadsfritt, värde 295:-, med alla ordrar över 200:-
En 15 min behandling per dag ger riktigt vita tänder efter bara en vecka som håller i 1 - 2 år
Har fått 5 av 5 i betyg hos VeckoRevyn + 100% garanti samt fri frakt - läs alla recensioner här

Ny rabattkod! Ange staywhite-whiteningnuSe rabattkod och få 25% rabatt på Premiumkit + Stay White ✓ Testad
Exklusiv rabattkod! Ange whitening10Se rabattkod och få 10% rabatt på allt + fri frakt ✓ Testad
Ange whitening25Se rabattkod och få 15% rabattstartkit + 2 refills och gratis blekpenna ✓ Testad
Super-REA! Ange GLAMW15Se rabattkod och få totalt 50% rabatt på glamourpaketet ✓ Testad
449:- Nu: 404:- / x1 Startkit
728:- Nu: 618:- / Kit med 2 blekgel
699:- Nu: 629:- / Premiumkit
Köp / Läs mer
Läs recension
WhiteOne tandblekning Ultimat tandblekningskit från White One med blekpenna, munspray, laser + blekande tandkräm
Få ett vackert, vitt hollywood-leende på bara 2 veckor med White One - nu med 20% rabatt
Snabba vita resultat hemma som syns direkt utan ansträngning med peroxidfri formula
Komplett kit med toppbetyg och allt du behöver för att bleka tänderna vita och fräscha

Tidsbegränsad rabattkod! Ange WHITESMILE Se rabattkod och få 20% rabatt på allt ✓ Testad
Exklusiv rabattkod! Ange SWESMILE15Se rabattkod och få 15% rabatt + fri frakt ✓ Testad
682:- Nu: 599:- / Ultimate startkit
444:- Nu: 408:- / Hattrick startkit
Köp / Läs mer
Läs recension
Confident Smile logo Komplett startkit från ConfidentSmile med allt du behöver för tandblekning hemma
Spara upp till 548:- under en begränsad tid, LED-lampa ingår gratis och frakten är fri
Blek tänderna på bara 7 - 10 dagar, resultatet håller i upp till 6 månader - 1 år
Blekgelen som ingår håller för upp till 36 behandlingar - spara bara och blek igen när det behövs

Tidsbegränsad deal! Ingen rabattkod krävsSe rabattkod och få en gratis LED-lampa + fri frakt ✓ Testad
997:- Nu: 495:- Köp / Läs mer
Läs recension
SimpleSmile logo 100% garantiresultat hos SimpleSmile med 50 000 glada kunder i Sverige & Norden
Helt fri från peroxider och andra liknande ämnen för en helt smärtfri tandblekning hemma
10% rabatt + en gratis extra tandblekningspenna med alla tandblekning kit
24 timmars blixtsnabb hemleverans + fri frakt när du beställer deras tandblekning online

Använd rabattkod! Ange koden K1424Se rabattkod och få 10% rabatt + fri frakt ✓ Testad
399:- / Startkit
695:- / Duopaket
Köp / Läs mer
Läs recension
Dentway logo 100% garantiresultat + fri frakt hos Dentway när du köper tandblekning online
Dentway är partners med SB12, Oral-B & Pepsodent för den bästa tänkbara formulan
Startkit som har fått toppbetyg 2016 - köp nu med 400:- rabatt →
Kliniskt testad och EU godkänd tandblekning som verkligen visar resultat

Använd rabattkod! Ange koden DENTWAY5YXSe rabattkod och få 50% rabatt + fri frakt ✓ Testad
895:- Nu: 495:- Köp / Läs mer
Läs recension
Dentaworks logo 100% garantresultat hos DentaWorks tandblekning och extra snabb hemleverans
Nu superdeal: 50kr i rabatt + fri frakt på all tandblekning hos Dentaworks - Hämta koden här
Speciellt utvecklad formula för att undvika ilningar samt är helt peroxidfri
Stort utbud av effektiva tandblekningsprodukter till suveräna priser och med snabba resultat

Köp med rabatt! Signa upp dig på nyhetsbrevetupp dig på nyhetsbrevet och få 50:- rabatt + fri frakt ✓ Testad
495:- / Startkit
890:- Nu: 695:- /
Kit + Blekpenna
Köp / Läs mer
Läs recension
Swissclinic logo Gratis frakt året om, säkra betalningar online och 100% resultatgaranti
Flera nyanser vitare redan efter några dagar, nu med 100kr rabatt med denna rabattkod
70-90% billigare än att gå till tandläkaren - resultatet håller upp till 3 - 4 år
Förvaringsbox, formbara tandskenor och 3x3ml tandblekningsgel ingår i varenda startkit

Ny rabattkod! Ange koden Nyhetsbrev100Se rabattkod och få 100:- rabatt + fri frakt ✓ Testad
590:- / Startkit Köp / Läs mer
Läs recension
Megawhite logo Nya Megawhite Perfection Teeth Whitening Kit ger ditt ett strålande vitt leende
Visar resultat redan efter första behandlingen och tänderna ser både frächare och yngre ut
Superpris - endast 599:- inklusive fri frakt när du beställer via oss
Komplett tandblekning hemma med färdiga resultat 30 min x 5 gångers behandling

Tillfällig rabatt! Nu får du 150:- rabatt + fri frakt på MegaWhite startkit ✓ Testad
849:- Nu: 599:- Köp / Läs mer
Läs recension
Mint cosmetics Startkit från Mint Cosmetics™ med extra blekpenna för en snabb tandblekning hemma
Startkittet räcker till hela 50 behandlingar - blekningen håller i upp till 1 till 2 år
Gladkund-garanti och en effektiv formula för 8 nyanser vitare tänder snabbt och säkert
Skonsam formula utan ilningar eller irriterat tandkött - resultat syns direkt

Ny rabattkod! Ange koden K1424Se rabattkod och få 5% rabatt + gratis blekpenna ✓ Testad
899:- Nu: 854:- Köp / Läs mer
Läs recension
iWhite logo iWhite Professionellt kit för vitare tänder som håller missfärgningar borta och ett fint leende
Supersmidigt startkit unikt i sitt slag med färdigfyllda tandskenor och kostar endast 369:- plus frakt
Använd hemma i 10 dagar och få en tandblekning som håller i flera månader
Tänderna blir upp till 8 nyanser vitare på bara 30 minuter per dag med iWhite

Tillfällig deal! Nu får du 130kr rabatt + fri frakt på iWhite startkit ✓ Testad
499:- Nu: 369:- Köp / Läs mer
Läs recension
Ohwhite logo Inklusive avancerad LED tandblekningslampa som bleker tänderna dubbelt så snabbt
2 nyanser vitare direkt med Oh White! tandblekningspenna och startkit (kombopaket)
Snabba resultat som syns inom några dagar utan ansträngning tack vare lasern
Uppfyller alla tänkbara kvalitetskrav i Europa och är helt godkänd
899:- Nu: 499:- Köp / Läs mer
Läs recension
Envy white logo EnvyWhite ger dig dina vita tänder tillbaka snabbt och enkelt för endast 699:- / set
Setet är komplett med allt du behöver för en proffsbehandling när du är hemma
Räcker till över 10+ behandlingar med effektiva Super Formular blekningsgel
EnvyWhite mineralgel som via essentiella mineraler styrker dina tänder och vårdar dem
669:- / Startkit Köp / Läs mer
Coconut logo Nyhet - komplett startkit för dig som vill bleka tänderna med tandblekningsmetoden Oil Pulling
14 mintfärgade förpackningar, 2 veckors behandling av Coconut Splash
Vita tänder, frisk andedräkt och minskar risken för plack och inflammation i tandköttet
Köp nu, betala efter 14 dagar med Klarna, inkl. fri hemleverans, köp 3-pack med 30% rabatt

Använd rabattkod! Ange koden STB5YUSe rabattkod och få 5% rabatt + fri frakt ✓ Testad
249:- / Startkit Köp / Läs mer
Läs recension
Beamingwhite logo Sveriges billigaste tandblekning startkit kommer från Beaming White - nu 299:- exkl. frakt
En nyans vitare tänder redan efter första behandlingen hemma
Skonsam tandblekning hemma för dina tänder och tandkött som visar snabba och goda resultat
Beaming White tandblekningsmedel går efter alla EU regelverk och är 100% godkänd

Detta tandblekningskit har fått dåliga betyg och recensioner.
449:- Nu: 299:- Köp / Läs mer
Läs recension
Rapidwhite logo En av Sveriges lägsta pris på komplett startkit - Nu endast 279:- per tandblekningskit
Mild formula som bleker tänderna på 2 veckor, resultatet håller i upp till 6 månader
Hög kvalitet + en veckas underhållsbehandling ingår för att förstärka tandblekningen
Rapid White kan göra tänderna upp till åtta nyanser vitare med regelbunden användning

Detta tandblekningskit har fått dåliga betyg och recensioner.
295:- Nu: 279:- Köp / Läs mer
Läs recension