8 tips från Dentaworks: Hur du bleker tänderna och förlänger resultatet

Det ska vara roligt, enkelt och framförallt gå fort att bleka tänderna med professionella whiteningprodukter för tandblekning hemma. Här samlar vi 8 tips i samarbete med populära Dentaworks för att du ska lyckas med din tandblekning och få ett vackert, naturligt vitt resultat som håller länge och som inger en fräsch känsla.

Att använda ett tandblekningskit första gången

Det finns flera olika typer av tandbleknignsmetoder men den vanligaste som ger bäst resultat i längden är att använda sig av ett så kallat startkit. Ett startkit innehåller allt du behöver för att lyckas med din tandblekning hemma och kostar mellan 300:-, som mest 900:- per set/kit. Starterkittet kommer oftast med minst 2 tandskenor som man applicerar blekgelen i, en eller flera tuber med blekgel för upp till 20 – 36 behandlingar (beroende på märke, Dentaworks räcker till 20 behandlingar ungefär), tandkarta för att med blotta ögat kunna se skillnaden och hur nyanserna ändras, samt en manual, oftast på svenska. Du formar skenorna enligt din egna tandform, därefter bleker du dem en gång om dagen i en – två veckor (en vecka med Dentaworks uppgraderade tandblekningsgel) – sedan är det klart.

Tanblekning hemma Process 1 Tanblekning hemma Process 2 Tanblekning hemma Process 3 Tanblekning hemma Process 4

Komplettera med en eltandboste och blekande tandkräm

Under tiden man behandlar med ett startkit, men även efteråt, så är det starkt rekommenderat att använda dig av en blekande whiteningtandkräm som håller gamla såväl som nya missfärgningar och eventuella fläckar borta. Det finns flera olika typer av blekande tandkrämer, och under tiden du bleker med exempelvis ett tandblekningskit så kan du använda dig av den mildaste varianten av tandkräm, White One blekande tandkräm tillexempel. Är du rökare så rekommenderas White One blekande tandkräm för rökare/snusare som fokuserar på att ta bort de allra grövsta missfärgningarna. Du behöver inte använda dig av tandblekningsskum eftersom det kan ersättas med ett starkit, men en whiteningtandkräm är ett bra komplement för bättre och snabbare effekt av ett Dentaworks starkit.

Ett annat tips är att helt gå över till eltandborste. Du har säkert sett alla reklamer på TV där en eltandborste rekommenderas av tandläkare, och redaktionen på whitening håller med – med en eltandborste kommer du åt på ställen där vanliga tandborstar inte når vilket är viktigt när du utför din tandblekning.

Elektrisk tandflosser från Aqua Floss (White One)

Använd tandfloss och gå till tandhygienisten regelbundet

Tandborstar behandlar de yttersta fläckarna på framsidan och baksidan av tänderna, men tandfloss kommer även åt mellan tänderna. Vi alla har gått till tandläkaren och fått höra att plack och bakterier sätter sig mellan tänderna där vanliga tandborstar inte når, och då är tandfloss lösningen för att förhindra och ta bort placket för ett ännu bättre resultat. Blekgel kan inte döda bakterier eller få bort plack, och om du regelbundet använder tandfloss/tandtråd så kan du få bort de värsta bakterierna och därmed få en tandblekning som fäster bättre och även bleker mellan tänderna. Ett smart tips är att beställa hem en elektriskt tandflosser från Aqua Floss. Den tar bort 5 gånger mer plack än vanlig tandtråd.

Ett annat smart tips från Dentaworks som de nämner på sin hemsida är att innan du startar behandlingen hemma med ett startkit är att boka en tid till din närmsta tandhygienist. Hål å andra sidan behöver du inte åtgärda innan du bleker, så boka inte tid hos tandläkaren, utan det går alldeles utmärkt att besöka tandhygienisten, låta honom eller henne polera bort de värsta fläckarna samt grundligt rengöra alla tänder och hela munnen. Detta är inget krav såklart, men ett väldigt smart tips om man vill få riktigt bra resultat som håller längre. Bara genom att rengöra tänderna hos tandhygienisten kan din tandblekning hålla i ett år längre.

Förläng effekten av din tandblekning med en blekpenna

Redaktionen har tidigare tipsat om olika metoder för att både förbättra och förlänga resultatet av tandblekningen, och det bästa tipset är egentligen att boosta och fräscha upp tänderna med en klassisk tandblekningspenna. En blekpenna är en sista-minuten lösning och ger en tillfällig behandling som får bort de värsta fläckarna samt sätter sig som en hinna på tänderna vilket inger ett vitare och fräschare intryck. Ett tips är att beställa whiteningprodukter hos Beconfident eller Simplesmile, där ingår nu en gratis blekpenna vid alla dentalordrar över 200:-, alltid med fri frakt.

Gulare tänder mitt i behandlingen – sluta inte bleka

Något som många verkar ha problem med är att de upplever lite gulare tänder mitt i behandlingen, och ofta blir de oroliga och avslutar behandlingen mitt i – gör inte detta! Hela tandblekningsprocessen fungerar som så att produkterna ”pressar” ut allt det gula ur tänderna och mitt i behandlingen kan det upplevas som att tänderna gulnar, när de egentligen ”innerst inne” blir vitare. Använd tandkartan och se skillnaden, men avbryt inte behandlingen för att skriva ett dåligt omdöme. Ge det tiden som står i instruktionerna, och om du därefter inte får flera nyanser vitare tänder så kan du kontakta aktören du köpt produkten ifrån för att se om de har någon garanti eller kan kompensera på annat sätt.

Tips för hur du undviker eventuella ilningar (främst känsliga tänder)

Enda lösningen för att undvika ilningar är helt enkelt att köpa en tandblekning som är helt fri från det starka ämnet peroxid; antingen väteperoxid och/eller karbamidperoxid. Peroxider får endast användas av tandläkare och är en ingrediens som bleker tänderna extremt snabbt. Detta ämne gör att tandläkare och kliniker kan bleka tänderna på endast en behandling medan whiteningprodukter för hemmabruk inte får innehålla mer än 0,1% peroxid. Istället används andra, mer skonsamma ingredienser men ”nackdelen” är att det tar längre tid att bleka (vanligtvis 1-2 veckor). Den vanligaste ingrediensen som bleker och finns i godkänd hemmatandblekning är Sodium bikarbonat. För några år sedan så krävde Livsmedelverket att man skulle uppdatera regleringen kring hemmatandblekning i Sverige för att undvika eventuella biverkningar, ilningar och andra problem relaterade till peroxid.

Soft tandskenor formar sig bättre än regular

Det finns 2 olika typer av tandskenor; Soft tandskenor och Regular tandskenor. Soft tandskenor är mycket enklare att forma eftersom de först och främst är enkla att forma efter tänderna, sitter behagligt mot tänderna, går att forma flera gånger samt är helt fria från BPA, PVC eller ftalater. Regular tandskenor fungerar också bra, men är lite hårdare i materialet, går bara att forma 1-2 gånger (inte bra om man misslyckats med de första formningarna) samt kan innehålla vissa ämnen som inte är optimala för tänderna. I grunden fungerar båda varianterna lika bra, men Dentaworks (och vi) rekommenderar att man använder sig av softa tandskenor som du kan beställa här. Notera – tandskenor går också att använda för att förhindra tandgnissling.

Gör om behandlingen en gång per år eller vartannat år

För att bibehålla vita, sommarfräscha och rena tänder så kan man såklart komplettera med en blekande tandkräm eller tandblekningspenna, men vi rekommenderar verkligen att bleka om tänderna en gång varenda år eller vartannat år med startkit/white strips för att förbättra resultatet och ha bestående vitare tänder. Personer som röker kanske behöver bleka oftare, men vanligtvis räcker en behandling per år (beroende på vilken aktör du beställer tandblekning från såklart). Dentaworks, Beconfident, SimpleSmile, Dentway och White One är 5 företag som ger absolut mest tandblekning för pengarna, startkit kostar från 449:- och som mest 599:-.

Startkit & DuopaketBeskrivningPrisBeställ
Beconfident tandblekning, testvinnare 2017.
15% rabatt


Fick utmärkelsen Bäst i Test tandblekning 2019 och 2020

Beconfident är Sveriges mest sålda tandblekning, beställ via oss med upp till 50% rabatt
Tandblekningspenna ingår kostnadsfritt, värde 295:-, med alla ordrar över 200:-
En 15 min behandling per dag ger riktigt vita tänder efter bara en vecka som håller i 1 - 2 år
Har fått 5 av 5 i betyg hos VeckoRevyn + 100% garanti samt fri frakt - läs alla recensioner här

Ny rabattkod! Ange staywhite-whiteningnuSe rabattkod och få 25% rabatt på Premiumkit + Stay White ✓ Testad
Exklusiv rabattkod! Ange whitening10Se rabattkod och få 10% rabatt på allt + fri frakt ✓ Testad
Ange whitening25Se rabattkod och få 15% rabattstartkit + 2 refills och gratis blekpenna ✓ Testad
Super-REA! Ange GLAMW15Se rabattkod och få totalt 50% rabatt på glamourpaketet ✓ Testad
449:- Nu: 404:- / x1 Startkit
728:- Nu: 618:- / Kit med 2 blekgel
699:- Nu: 629:- / Premiumkit
Köp / Läs mer
Läs recension
WhiteOne tandblekning Ultimat tandblekningskit från White One med blekpenna, munspray, laser + blekande tandkräm
Få ett vackert, vitt hollywood-leende på bara 2 veckor med White One - nu med 20% rabatt
Snabba vita resultat hemma som syns direkt utan ansträngning med peroxidfri formula
Komplett kit med toppbetyg och allt du behöver för att bleka tänderna vita och fräscha

Tidsbegränsad rabattkod! Ange WHITESMILE Se rabattkod och få 20% rabatt på allt ✓ Testad
Exklusiv rabattkod! Ange SWESMILE15Se rabattkod och få 15% rabatt + fri frakt ✓ Testad
682:- Nu: 599:- / Ultimate startkit
444:- Nu: 408:- / Hattrick startkit
Köp / Läs mer
Läs recension
Confident Smile logo Komplett startkit från ConfidentSmile med allt du behöver för tandblekning hemma
Spara upp till 548:- under en begränsad tid, LED-lampa ingår gratis och frakten är fri
Blek tänderna på bara 7 - 10 dagar, resultatet håller i upp till 6 månader - 1 år
Blekgelen som ingår håller för upp till 36 behandlingar - spara bara och blek igen när det behövs

Tidsbegränsad deal! Ingen rabattkod krävsSe rabattkod och få en gratis LED-lampa + fri frakt ✓ Testad
997:- Nu: 495:- Köp / Läs mer
Läs recension
SimpleSmile logo 100% garantiresultat hos SimpleSmile med 50 000 glada kunder i Sverige & Norden
Helt fri från peroxider och andra liknande ämnen för en helt smärtfri tandblekning hemma
10% rabatt + en gratis extra tandblekningspenna med alla tandblekning kit
24 timmars blixtsnabb hemleverans + fri frakt när du beställer deras tandblekning online

Använd rabattkod! Ange koden K1424Se rabattkod och få 10% rabatt + fri frakt ✓ Testad
399:- / Startkit
695:- / Duopaket
Köp / Läs mer
Läs recension
Dentway logo 100% garantiresultat + fri frakt hos Dentway när du köper tandblekning online
Dentway är partners med SB12, Oral-B & Pepsodent för den bästa tänkbara formulan
Startkit som har fått toppbetyg 2016 - köp nu med 400:- rabatt →
Kliniskt testad och EU godkänd tandblekning som verkligen visar resultat

Använd rabattkod! Ange koden DENTWAY5YXSe rabattkod och få 50% rabatt + fri frakt ✓ Testad
895:- Nu: 495:- Köp / Läs mer
Läs recension
Dentaworks logo 100% garantresultat hos DentaWorks tandblekning och extra snabb hemleverans
Nu superdeal: 50kr i rabatt + fri frakt på all tandblekning hos Dentaworks - Hämta koden här
Speciellt utvecklad formula för att undvika ilningar samt är helt peroxidfri
Stort utbud av effektiva tandblekningsprodukter till suveräna priser och med snabba resultat

Köp med rabatt! Signa upp dig på nyhetsbrevetupp dig på nyhetsbrevet och få 50:- rabatt + fri frakt ✓ Testad
495:- / Startkit
890:- Nu: 695:- /
Kit + Blekpenna
Köp / Läs mer
Läs recension
Swissclinic logo Gratis frakt året om, säkra betalningar online och 100% resultatgaranti
Flera nyanser vitare redan efter några dagar, nu med 100kr rabatt med denna rabattkod
70-90% billigare än att gå till tandläkaren - resultatet håller upp till 3 - 4 år
Förvaringsbox, formbara tandskenor och 3x3ml tandblekningsgel ingår i varenda startkit

Ny rabattkod! Ange koden Nyhetsbrev100Se rabattkod och få 100:- rabatt + fri frakt ✓ Testad
590:- / Startkit Köp / Läs mer
Läs recension
Mint cosmetics Startkit från Mint Cosmetics™ med extra blekpenna för en snabb tandblekning hemma
Startkittet räcker till hela 50 behandlingar - blekningen håller i upp till 1 till 2 år
Gladkund-garanti och en effektiv formula för 8 nyanser vitare tänder snabbt och säkert
Skonsam formula utan ilningar eller irriterat tandkött - resultat syns direkt

Ny rabattkod! Ange koden K1424Se rabattkod och få 5% rabatt + gratis blekpenna ✓ Testad
899:- Nu: 854:- Köp / Läs mer
Läs recension
Envy white logo EnvyWhite ger dig dina vita tänder tillbaka snabbt och enkelt för endast 699:- / set
Setet är komplett med allt du behöver för en proffsbehandling när du är hemma
Räcker till över 10+ behandlingar med effektiva Super Formular blekningsgel
EnvyWhite mineralgel som via essentiella mineraler styrker dina tänder och vårdar dem
669:- / Startkit Köp / Läs mer
Coconut logo Nyhet - komplett startkit för dig som vill bleka tänderna med tandblekningsmetoden Oil Pulling
14 mintfärgade förpackningar, 2 veckors behandling av Coconut Splash
Vita tänder, frisk andedräkt och minskar risken för plack och inflammation i tandköttet
Köp nu, betala efter 14 dagar med Klarna, inkl. fri hemleverans, köp 3-pack med 30% rabatt

Använd rabattkod! Ange koden STB5YUSe rabattkod och få 5% rabatt + fri frakt ✓ Testad
249:- / Startkit Köp / Läs mer
Läs recension
Beamingwhite logo Sveriges billigaste tandblekning startkit kommer från Beaming White - nu 299:- exkl. frakt
En nyans vitare tänder redan efter första behandlingen hemma
Skonsam tandblekning hemma för dina tänder och tandkött som visar snabba och goda resultat
Beaming White tandblekningsmedel går efter alla EU regelverk och är 100% godkänd

Detta tandblekningskit har fått dåliga betyg och recensioner.
449:- Nu: 299:- Köp / Läs mer
Läs recension