Bettskenor mot tandgnissling, biverkningar och tips för att sluta pressa tänder (Bruxism)

Det finns två olika typer av Bruxism; tandgnissling som är den vanligaste åkomman och innebär att man gnisslar tänderna omedvetet, oftast när man sover eller är trött. Den andra typen är tandpressning som i sig betyder samma sak (att man gnisslar tänder), skillnaden är bara att man oftast även gör det medvetet när man är vaken under dagtid.

Allt fler drabbas av bruxism (idag lider 1 av 3 av tandgnissling i någon form) och biverkningarna kan vara allt från trötthet och spänningar i käken till mild huvudvärk, smärtor i nacken och i värsta fall migrän. Om man ofta är trött eller känner av en allmän trötthet, har huvudvärk eller helt enkelt ömma käkar så kan det bero på att man gnisslar tänder när man sover.

Bli av med tandgnissling med en bettskena

Om man söker rådgivning hos såväl tandläkare som kliniker så blir svaret alltid detsamma; använd en bettskena. Bettskenan är designad för att specifikt åtgärda tandgnissling eftersom den håller tänderna på plats i käken samt separerar dem från varandra. Detta går att åstadkomma genom att bettskenan förs in i munnen så att skenans ”stabilitetsvingar” hamnar på rätt plats, och därefter skapas rätt avstånd mellan över- och undertänderna vilket gör att tänderna inte når varandra. Man biter istället i bettskenan som oftast är tillverkad i CE-godkänd gummi eller plast och som inte skadar tänderna mer.

Testvinnande bettskenor från ledande aktörer (mest rekommenderade)


Test av fyra olika bettskenor från Beconfident, SleepRight och Dentaworks

Bettskenor finns även att köpa på apotek eller online hos omtalade Beconfident och Dentaworks. Redaktionen på whitening har testat fyra (4) olika typer av tandskenor och den vinnare som fick betyget Bäst i Test 2016 blev SleepRights Dura-Comfort® bettskena. Motivationen är att SleepRights bettskenor är för en mer aggressiv tandgnissling, de har extra flexibla vingar som håller skenan på plats samt har starkast och längst hållbarhet. SleepRight bettskenor hamnar på en delad förstaplats med Beconfidents egna märke Dental Guard. Dental Guard passar främst förstagångsanvändaren, har en extra hög komfort (minimalistisk design) samt lägst pris på markanden idag. Ingen på redaktionen provade Dentaworks NightGuard bettskena, och vi hittar inga oberoende recensioner.

Dental Guards bettskena är även godkänd som medicinteknisk produkt av Läkemedelsverket. Den bästa bettskenan är SleepRight, beställ den här med 10% rabatt och fri frakt. Extra effektiv när du helt enkelt vill sluta gnissla tänder, träna bort tandpressning samt går att beställa till ett mycket fördelaktigt pris. Dessa bettskenor kan inte modifieras för att passa tungpressning. Tandpressning innebär att man pressar tungan mot gommen och detta kan inte åtgärdas med bettskenor.

Undersök om du lider av tandgnissling hemma

Du kan enkelt undersöka om du lider av bruxism (tandgnissling/tandpressning) hemma genom att gå in i ett mörkt rum (exempelvis badrummet), sedan ta en minificklampa och lysa med ficklampan inifrån munnen utåt. Titta samtidigt i en spegel, och om du skymtar en blå nyans på över- eller undertändernas kant så kan det betyda att tänderna har slitits, eller filats ner, under tiden du sover och därmed blivit tunnare. Du kan också utföra en liknande undersökning hos tandläkaren.

Träna bort din tandgnissling med enkla övningar och tips

Man kan dock inte träna bort tandpressning, däremot så anpassar man käkarna och tänderna till att inte gnissla mot varandra när man använder en bettskena. Oftast så märker man en avsevärd förbättring omgående och kan bara efter några veckor helt bli av med sin tandgnissling. Det finns en rad tips på träning och träningsmetoder för att dämpa tandgnisslingen, exempelvis att gapa och stänga munnen samt föra käkarna sidled / upp och mer flera gånger om dagen.

* Det Brittiska tandläkarförbundet.

Använd en rabattkod och köp bettskenor ännu billigare

Nu kan du beställa valfri bettskena hos Beconfident (Dental Guard och Sleep Right) med 10% rabatt och fri frakt genom att använda vår exklusiva rabattkod. Klicka bara på Visa rabattkod nedan, kopiera kassakoden du får fram, ange den när du lägger beställning – klart! Nu har totalt 10% av det totala ordervärdet dragits av och dagen efter så har du paketet i brevlådan om du beställer innan 15.00.

Beconfident® rabattkod:10% på bettskena från Beconfident® och SleepRight®

Beställ en professionell bettskena från ledande Beconfident och SleepRight som också går att beställa hos Beconfident och få 10% rabatt på hela beställningen + fri frakt. Leverans i brevlådan dagen efter. Bli enkelt av med tandgnissling och tandpressning med en bettskena. Samtliga bettskenor är godkända av det Brittiska tandläkarförbundet.

whitening10 Visa rabattkod

Rabattkoden gäller för: 29 januari 2020

Alternativa metoder, tips, recept och huskurer för tandblekning hemma.

Lista med alla alternativa huskurer och effektiva whiteningprodukter för att bleka tänderna hemma. Inklusive enkla steg-för-steg instruktioner, recept ...
Läs Mer

De 10 vanligaste misstagen vid en tandblekning (och hur du undviker dom)

Det är inte alls svårt att utföra en lyckad tandblekning hemma, men det finns en del misstag som ...
Läs Mer

Ny rabattkod från Dentaworks: 50:- rabatt och fri frakt (värde 49kr) på hela beställningen

whitening™ har längtat så mycket efter en ny färsk rabattkod från Dentaworks™ och nu är den äntligen här! ...
Läs Mer

12 snabba frågor och FAQ, kan man bleka tänderna om man…

Redaktionen på whitening™ har noterat att många aktörer i våra topplistor ofta får frågan "kan man verkligen bleka ...
Läs Mer