Alternativa metoder, tips och enkla huskurer med recept för tandköttsinflammation

Lider du av en inflammation i tandköttet, samtidigt som tandläkaren ber dig avvakta eller inte har tid förens nästa vecka? Inga problem, förutom att whitening™ listar alla alternativa huskurer för tandblekning hemma, så listar vi också smarta tips på hur man tillfälligt lindrar smärtan vid en tandköttsinflammation. Inflammationen kan även sprida sig till tänderna och ge en otroligt smärtsam tandvärk, så det är viktigt att du försöker få en tid hos tandläkaren så snabbt du kan.

I vissa fall kan en klinik med Drop-in tider för akuta besvär vara den bästa lösningen om man har riktigt ont i tandköttet. Har du känsliga tänder eller utdragna problem med tandköttet, så som blödande tandkött, så rekommenderas nedan metoder inte, utan då ska du åka in till akuten direkt för behandling.

Filtrera efter valfri huskur: Lök & Vitlök / Saltvatten / IngefäraVanillaextraktKamferBakpulverVodkaOil Pulling

Huskur med lök och/eller vitlök

Vitlökshuskur mot tandköttsinflammation (den mest effektiva metoden)Dämpa inflammationen med lök eller vitlök, se steg-för-steg guiden nedan:

1. Enkla snabbknepet: Ta bara en vanlig vitlöksklyfta, dela den på hälften. Pressa delen som nyss blivit skuren mot tandköttet, för bästa effekt. Glöm inte skala bort vitlöksskalet. Tandköttsinflammationen kommer att dämpa sig efter 5-10 minuter. Detta är den bästa huskuren om man har ont i tandköttet.

2. Ett annat alternativ är att ta lök och skära ut en ring ut skalet ifråga. Lägg löken (fungerar också att skära tunna skivor av en vitlök med samma behandlingsmetod) mellan kinden och där inflammationen känns av som mest. Låt verka i 5-10 minuter, upprepa max 1 gång varannan timme.

Huskur med salt och saltvatten

Dämpa smärtan i tandköttet eller stoppa tandvärken snabbt men denna naturliga huskur, se steg-för-steg guiden:

1. Ta vanligt salt eller havssalt och lägg ungefär en tesked i ett glas med vatten, vattnet kan vara kallt, men saltet smälter snabbare om det är ljummet.
2. Rör runt med teskeden, och skölj hela munnen med saltvattenblandningen tills smärtan dämpat sig.
3. Ta också en Alvedon eller Ipren i samma veva för att dämpa smärtan ytterligare.
4. Behandla i några minuter, och upprepa när smärtan blir outhärdlig igen. Avbryt direkt om smärtan blir värre.

Ett tips är att du använder denna saltblandning efter varenda tandborstning. Borsta 3 gånger om dagen om du fått en inflammation i tandköttet eftersom inflammationen i sig grundar sig i dålig munhygien, vilket går att undvika om du förbättrar tand- och munhygienrutinen. Borsta efter varenda måltid – frukost, lunch och middag. Undvik mellanmål och socker i högsta grad, om man tex har en aggressiv inflammation så kan en LCHF-kost vara en bra idé tills svullnaden går ner. Du hittar smarta LCHF recept här.

Huskur med ingefära

Huskur mot tandköttsinflammation med ingefära.Hemligheten i denna huskur är att ingefära har antiinflammatoriska egenskaper, och hettan i ingefäran gör så att tandköttet domnar av och samtidigt får sig en värmeomgång vilket i sin tur dämpar både inflammationen och det onda. Denna alternativa huskur är också en av dom bästa när det kommer till att snabbt få bukt med smärtan i tandköttet. Såhär gör du för att lyckas med detta tips:

1. Ta en kyld ingefära.
2. Strimla den i bitar med ett rivjärn.
3. Rulla ihop den till en boll, så den påminner om en snus.
4. Lägg mellan kinden och det inflammerade området.
5. Effekten känns av direkt, och efter några minuter har smärtan försvunnit.
6. Upprepa hur många gånger som helst under dagen, eller när smärtan blir olidlig.

Huskur med vanilla och vanillaextrakt

Vaniljextrakt är en vanlig huskur för att lindra smärtan vid en inflammation. Testa den om inga andra metoder och alternativ fungerar:

Vaniljextrakt (ekologisk) huskur för tandköttsinflammation1. Köp hem vaniljextrakt
2. Ta fram en tops eller pad och lägg 1-3 droppar så den blir halvblöt med extraktet.
3. Badda den blöta paden mot tandköttet som ömmar eller tryck försiktigt med topsen.
4. Låt verka i 2-3 minuter eller tills smärtan dämpar sig.
5. Avbryt direkt om du känner att det bränner eller känns obehagligt på något annat sätt, och var försiktig så att den inte nuddar tänderna eftersom de kan missfärgas.

Denna huskur är för dig som verkligen är desperat efter en snabb lösning mot akut tandköttsinflammation med ingredienser man har hemma eller kan köpa i närmsta mataffär. Vi rekommenderar att du bokar tid hos en tandläkare och smärtan inte försvinner efter en vecka, eller rentav förvärras. Dessa huskurer är för att snabbt dämpa smärtan samt inflammationen, och vi tycker de endast ska provas när tandläkaren inte har tid. Om tillståndet förvärras och hela munnen smärtar så bör du uppsöka akuten, svänga in på en drop-in tid hos tandläkaren eller kontakta 1177.se för professionell rådgivning.

Huskur med kamfer (naturligt pulver) och ricinolja

Kamfer är kanske inte det vanligaste man brukar ha hemma stående i skåpet, men det finns att köpa i de flesta apotek och hälsokostbutiker. Samma gäller ricinolja, så ta en sväng till närmsta apotek när du vill prova denna huskur och samtidigt har tandköttsinflammation. Denna blandning dämpar inflammationen snabbt och effektivt.

1. Blanda kamferpulvret med några droppar ricinolja och skapa en tandkrämsliknande pasta.
2. Applicera pastan där det värker både morgon och kväll.
3. Låt den sitta tills den försvinner av naturliga skäl.
4. Upprepa inte oftare än morgon och kväll.
5. Avbryt direkt om det gör ont eller svider, och kontakta tandläkare och boka tid direkt om inflammationen blir värre.

Bakpulver (huskur) som dämpar tandköttsinflammationen bäst

Denna huskur är väldigt effektiv och påminner om saltlösningen vi nämnde ovan. Notera att du också kan bleka tänderna med bakpulver (en vanlig, väl beprövad huskur). Se kompletta Steg-för-steg instruktionen här:

1. Ta en tesked bakpulver, lägg i en liten skål
2. Ta en halv tesked väteperoxid (inte nödvändigt men kan förbättra effekten av bakpulvret)
3. Lägg de sammanrörda pulvrena i ett glas med vatten, rör om
4. Gurgla efter varenda tandborstning (morgon som kväll) – men borsta inte! Om man bleker tänderna med bakpulver så får detta göras max 2-3 gånger i månaden.
5. Avbryt direkt om tandköttet ilar eller om tillståndet blir värre

Dämpa inflammationen eller infektionen med huskuren vodka

Vodka är känt för dina bakteriedödande egenskaper, och eftersom en tandköttsinflammation uppstått på grund för mycket bakterier och dålig munhygien, så kan vodka vara det som behövs för att läka inflammationen helt. Kombinera gärna denna huskur med någon av huskurerna ovan. Det är superenkelt:

1. Ta vodka i ett litet glas, kanske 4 cl (fördelaktigt ett shotglas).
2. Svep vodkan – men drick inte upp den!
3. Gurka och svep runt vodkan på den sida där inflammationen sitter, 2-3 minuter.
4. Spotta ut, upprepa i en vecka.
5. Avbryt direkt om inflammationen blir värre. Det är vanligt att smärtan når sin maxpik precis när man startar med en huskur, men lugnar alltid ner sig efteråt.

Huskur med oil pulling för att förebygga nya tandköttsinflammationer

Oil Pulling är också precis som vodka känt för sina milda, antiinflammatoriska och bakteriedödande , rengörande egenskaper och bör bakas in i den vanliga munvårdsrutinen. Borsta tänderna – applicera oljan med ditt finger runt hela munnen, tänder som tandkött, och låt det sitta i 20 minuter, max 30. Borsta tänderna som vanligt efteråt, upprepa en gång om dagen, gärna under kvällstandborstningen eftersom munnen i detta fall rengörs extra under natten. Notera att du också kan bleka tänderna med Oil pulling-metoden.

Detta är en lösning för att förebygga och undvika framtida inflammationer och tandvärk.

Gillade du vår artikel? Dela den på Facebook.