12 snabba frågor och FAQ, kan man bleka tänderna om man…

Redaktionen på whitening™ har noterat att många aktörer i våra topplistor ofta får frågan ”kan man verkligen bleka tänderna om man…” – sätt in valfri fråga – och i denna artikel tänkte vi räta ut alla frågetecken som rör frågor gällande när man kan och inte kan använda tandblekning för hemmabruk. Notera att alla tandblekningsföretag inte använder peroxid vilket är den största skillnaden mellan vanlig hemmatandblekning mot om man exempelvis hade gått till tandläkaren.

När vi skapat nedan FAQ så har vi tittat på samtliga företag på vår lista för att kunna besvara frågorna enligt deras svar och rekommendationer, bland annat Confidentsmile, Beconfident, SimpleSmile, Dentway, Dentaworks, Swiss Clinic och många fler. Kan man bleka tänderna…

… om man har hål i tänderna?

Du kan utan några problem bleka tänderna även om du har hål. Detta eftersom blekgelen i hemmatandblekningen är helt fri från peroxider och använder andra naturliga ingredienser för att uppnå blekeffekten man eftersträvar. När man har hål i tänderna så innebär det i grunden att karies legat för länge och bakterier har bildats. Tanden blir skör och om man inte åtgärdar problemet så fortsätter bakterierna frodas i hålet och tillslut går det ända ner till tandköttet och tandnerven. Den naturliga blekgelen har ingen påverkan på tandkött eller tandnerver, och du borde inte ens känna av blekningen. Hade du däremot gått till en tandläkare så hade du fått ont eftersom peroxid är upp till 10 gånger starkare än hemmaprodukternas ingredienser.

… om man har tandsmycke?

Du kan alltid bleka tänderna om du har ett tandsmycke och det kommer inte påverka klistret som gör att tandsmycket sitter på rätt ställe hela tiden. Blekgelen är inte tillräckligt stark för att få tandsmycket att lossna eller flytta sig, så du kan utan några problem använda tandblekningsmedel för hemmabruk med tandsmycke.

… om man har plast eller plasttänder?

Alla personer som har konstgjorda tänder i plast kan också bleka dem, men observera att resultatet kanske inte blir likadant som på de riktiga tänderna. Om man har plasttänder så är de troligtvis redan en annan nyans än dina egna tänder, och använder man en whiteningprodukt så försvinner såklart missfärgningarna från plasttanden också, men blir inte vitare än originalfärgen. En blekande tandkräm utan blekgel har samma effekt på alla tänder (tar bort missfärgningar men bleker inte mer) som ett startkit har på konstgjorda tänder i plast.

Se alla whiteningtandkrämer

… om man har lagat tänderna tidigare?

Du kan alltid göra en tandblekning även om du lagat tänderna innan eller inte. En lagning i tanden kan också blekas eftersom ingredienserna till lagningen ifråga innehåller ett liknande ämne som redan finns i tanden, så det är bara att fortsätta bleka tills önskat resultat uppnås. Tandläkare uppmuntrar också att man lagar alla tänder med hål innan man gör en behandling hos dem, men en hemmatandblekning har inte samma krav tack eftersom produkterna inte innehåller peroxid. Det är helt ofarligt att bleka om man lagat tänderna.

… om man har porslin eller porslinständer?

Du kan också bleka tänderna trots att du har porslinlagning eller en hel porslintand. Precis som plast så kan man inte bleka mer än grundfärgen, men alla missfärgningar tas bort och tänderna blir fräscha och rena efter en komplett behandling. Har man haft en porslinstand längre så ändrar den färg efter några år eftersom den inte lever till skillnad mot ens egna tänder med nerver. En tandblekning förbättrar helhetsintrycket och gör att alla tänder får en liknande färg.

… om man har tandställning?

Man ska aldrig utföra en tandblekning, varken hemma eller hos tandläkare/på klinik, om man har en tandställning inne, men däremot är det mycket rekommenderat att bleka tänderna efter att man tagit ut tandställningen. En tandreglering gör att tänderna blir helt raka och passar munnen bättre och kan sitta inne i flera år om man har riktigt sneda tänder och under tiden kan det vara svårt att borsta och rengöra tänderna. När man sedan tar ut det så kan det finnas mycket missfärgningar, speciellt mellan tänderna och på utsidan.

… om man har infektion i tandköttet?

I regel är det inga problem att bleka tänderna om tandköttet är infekterat, men det är inte behagligt och kan även göra ont. Det är högst rekommenderat att åtgärda tandinfektionen innan man går vidare med behandlingen. Produkterna kan inte göra tillståndet värre, men det gör det inte bättre heller. Man kan lindra infektionen med olika huskurer, se smarta hemmakurer nedan. Om du måste bleka medan du har en tandköttsinfektion så bör du prova en huskur först.

… om man har blå/gul eller grå nyans på tänderna?

Tänder som inte mår bra eller inte är friska ändrar snabbt färg. Om tänderna är gula i grunden så är det högst rekommenderat att bleka tänderna eftersom gula tänder helt enkelt innebär att de blivit missfärgade. Har man däremot blå tänder så innebär detta att tändernas emalj filats ner och slitits ut och håller på att bli genomskinliga. Det finns inget man kan göra åt detta förutom att gå till tandläkaren och få tänderna nedslipade. Den blå nyansen kan alltså inte blekas vit av en tandblekning. Har du grå tänder så måste du omgående boka tid hos tandläkaren eftersom detta kan vara något helt annat än smutsiga, missfärgade tänder. Blek inte tänderna om de har en grå nyans, utan boka tid hos tandläkaren direkt.

… om man har allergi?

Du ska inte använda en tandblekningsprodukt som innehåller ämnen som du personligen är allergisk mot. Några exempel på vad tandbelekning kan innehålla kan vara väteperoxid, natriumperborat, natriumklorit, natriumperkarbonat, natriumglysering, citronsyra, sodium bicarbonate (sodium bikarbonat), sodium tripolyphosphate, glyserin, aqua, povidone, silica, natriumhydroksid, natriumsaccharin, K12, Sorbitol samt EDTA. Även tetrapotassium pyrophosphate, zinc citrate, hydroxyapatite, sodium fluoride och potassium nitrate kan förekomma. Notera att alla aktörer har olika innehåll.

Regler hos Läkemedelsverket

… om man har extra känsliga tänder?

Om man har känsliga tänder och tycker att det ofta ilar behöver inte oroa dig eftersom de naturliga, aktiva ingredienserna som ger blekeffekten inte är tillräckligt aggressiva för att efterlämna ilningar. Om man ändå skulle uppleva ilningar före eller efter en tandblekning så kan man avbryta om det gör för ont, men det är inte farligt i sig. Ilningar kan komma och gå för vissa medan andra upplever ett stort obehag. Det är alltså inte farligt att bleka tänderna när man har ilningar, men däremot så kan det kännas obehagligt och göra ont.

En del aktörer, exempelvis Dentaworks och SimpleSmile, har extra milda produkter som kanske passar bättre om man lider av ilningar, nackdelen kan vara att det tar längre tid att uppnå full effekt.